Pakowanie prozniowe

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest wyposażeniem, którego zadanie liczy na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i stworzeniu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki postępowanie pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie mięsa i pomaga je przed np. zmarzliną.

Ze powodu na nowy rodzaj artykułów spożywczych, używane są różne pakowaczki. A właśnie produkty o całej mocy i trwałej konsystencji (mięsa) zamykane są w pakowarkach ze tradycyjnym zamknięciem próżniowym, produkty o małych rozmiarach i delikatne (chleb, jagody) zamykane są w pakowarkach z ręcznym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach ma także jakąś ogromną wartość - wygodne użytkowanie, a wtedy siła i ciągłość pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to narzędzia komorowe - tanie w średnich rozmiarach również jak urządzenia wolnostojące, wyposażone w komorę lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Wygodne do podawania ze powodu na energia procesu (włożenie do komory woreczka z owocem oraz uruchomienie przyciskiem procesu odsysania powietrza) również możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Dopasowuje się je zwyczajnie w znaczących zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim dość prostym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Są wtedy urządzenia o niskich rozmiarach, w pakowaczce stawia się koniec worka, i produkt jest poza urządzeniem. Pakowarki listwowe rzuca się w gospodarstwach domowych, niewielkich restauracjach lub małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki zbudowane są z wysokiej klasy stali nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, wszystkie bez wyjątku są samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W zależności od ilości i modelu pakowarki, listwy zgrzewające mają nowe rozmiary, zaś toż z zmianie wpływa na wybór woreczków, w które stanowi pakowana żywność.